Flatland / Επιπεδοχώρα
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ο Denis Guedj στην Αθήνα

Πήγαινε κάτω

Ο Denis Guedj στην Αθήνα Empty Ο Denis Guedj στην Αθήνα

Δημοσίευση  tsimuha kamikazi Τρι 29 Απρ 2008 - 16:24


Επιστήμη μέσα από τη λογοτεχνία

Διάλεξη του Γάλλου μαθηματικού και συγγραφέα Denis Guedj στο Megaron Plus


Ανιχνεύοντας τη σχέση μεταξύ επιστήμης και λογοτεχνίας, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη μιας σημαντικής προσωπικότητας που ανήκει και στους δύο αυτούς χώρους. Ο Ντενί Γκετζ (Denis Guedj), καθηγητής Μαθηματικών και Ιστορίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris VIII) και συγγραφέας, θα μιλήσει με θέμα «Επιστήμη και Λογοτεχνία».

Την ομιλία του θα προλογίσει ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης.


Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Infos

Ημερομηνία: Τρίτη 6 Μαΐου 2008
Ώρα έναρξης: 7 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ.Σοφίας& Κόκκαλη
115 21 Αθήνα
Τηλ: 210 7282000
Fax: 210 7280174
www.megaron.gr




Ο Denis Guedj στην Αθήνα DENI
Ο 68χρονος Ντενί Γκετζ (Denis Guedj) είναι μαθηματικός, καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Paris VIIΙ, ερευνητής, συγγραφέας και σεναριογράφος για τον κινηματογράφο. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα με θέμα τα μαθηματικά και είναι ιδιαίτερα γνωστός για την τεράστια επιτυχία που σημείωσε σε πολλές χώρες του κόσμου το μυθιστόρημά του «Το θεώρημα του παπαγάλου» (εκδόσεις Πόλις, 1999). Ως σεναριογράφος έχει τιμηθεί με το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου 1987 για την ταινία «Η τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη».
Επίσης, ο Ντενί Γκετζ έχει γράψει άλλες πέντε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, δύο θεατρικά έργα με πρωταγωνιστή… τα μαθηματικά και αρκετά δοκίμια.

Όσο για τα μυθιστορήματά του, στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί σχεδόν όλα, με πρώτο και διασημότερο το «Θεώρημα του παπαγάλου», που μυεί με διασκεδαστικό τρόπο μεγάλους και μικρούς στον κόσμο των αριθμών και τη λογική τους. Η υπόθεσή του; Ένα γράμμα κάποιου φίλου από τα παλιά, ένα φορτίο πολύτιμων βιβλίων και ένας φλύαρος παπαγάλος έρχονται να κάνουν άνω κάτω την ήρεμη ζωή των ενοίκων της οδού Ραβινιάν στους πρόποδες της Μονμάρτης. Προσπαθώντας να εξιχνιάσουν τον περίεργο θάνατο του φίλου τους, οι ήρωες του βιβλίου αναζητούν τη λύση του μυστηρίου μέσα στις σελίδες μαθηματικών συγγραμμάτων. Έτσι, η παρέα των ηρώων κάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αιώνες μέσα από τον μαγικό κόσμο των Μαθηματικών.

Τα άλλα βιβλία του Ντενί Γκετζ στα ελληνικά είναι το «Επιχείρηση Μεσημβρία» (εκδ. Τραυλός, 2002), «Το μέτρο του κόσμου» (εκδ. Τραυλός, 2002), «La bela η αυτοβιογραφία μιας καραβέλας» (εκδ. Τραυλός, 2003), «Τα αστέρια της Βερενίκης» (εκδ. Ψυχογιός, 2005), «Μηδέν» (εκδ. Ψυχογιός, 2006) και «Το δωρεάν δεν αξίζει πλέον τίποτα» (εκδ. Κέδρος, 2007).

Για τον Ντενί Γκετζ τα μαθηματικά είναι ένας τρόπος να σκεφτόμαστε, να συλλογιζόμαστε και να επιχειρηματολογούμε και μάλιστα, υποστηρίζει, η απόδειξη σε αυτό είναι το γεγονός ότι τα μαθηματικά γεννήθηκαν στην Ελλάδα, μέσα από ένα δημοκρατικό όραμα του κόσμου. Για εκείνον, τα μαθηματικά είναι βέβαια ένα εργαλείο επιλογής, μια γλώσσα που πρέπει να μάθουμε να μιλάμε και ένα αυστηρό σχολείο.

«Στην επαγγελματική μου ζωή είμαι και μαθηματικός και ιστορικός, όμως αυτό που με προσδιορίζει πρώτα από όλα είναι η ιδιότητά μου ως “ανθρώπου” που θέλει να επικοινωνήσει και να εκφραστεί», θα πει σε μια συνέντευξή του. «Στα μαθηματικά μπορεί να μην μετράει ακριβώς το συναίσθημα, μετράει όμως η έμπνευση. Αυτή η έμπνευση είναι το ίδιο απαραίτητη στα μαθηματικά για την έρευνα και την επέκτασή τους, όσο είναι και στη λογοτεχνία. Άλλωστε, τα μαθηματικά σε ένα ανώτερο επίπεδο όχι μόνο δεν είναι ένα περιοριστικό πεδίο, αλλά λειτουργούν με μεγάλη ελευθερία σκέψης, και μάλιστα την προϋποθέτουν. Για να παραδοθείς σε αυτή την περιπέτεια χρειάζεται ένα βαθιά ρομαντικό πνεύμα».
Και εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίον χρησιμοποίησε τα μαθηματικά για να γράψει λογοτεχνία, λέει: «Όταν τοποθετείς τα μαθηματικά σε έναν ζωντανό περίγυρο που δρα και εξελίσσεται, παύουν να είναι τα σύμβολα ενός δυσνόητου κώδικα. Γίνονται μια ευχάριστη διαδικασία που αποκαλύπτεται σταδιακά, μαζί με την αφήγηση και τους χαρακτήρες». Εξάλλου, ο ίδιος, στο «Θεώρημα του Παπαγάλου» γράφει: «Το μηδέν είναι “το τίποτα που μπορεί να κάνει τα πάντα”».

Για τον Ντενί Γκετζ ο κόσμος της λογοτεχνίας και ο κόσμος της επιστήμης είναι αλληλένδετοι. Πώς οι επιστημονικοί τομείς, ιδιαίτερα το πεδίο των μαθηματικών, μπορούν να φανούν χρήσιμοι στους μυθιστοριογράφους; Μπορούν οι έννοιες και οι ιδέες της επιστήμης να λειτουργήσουν λογοτεχνικά και να μεταμορφωθούν σε ενδιαφέροντα μυθιστορηματικά πρόσωπα; Στις 6 Μαΐου, στην εκδήλωση του Megaron Plus, ο Ντενί Γκετζ θα λύσει τις απορίες μας για τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη εισχωρεί στον κόσμο της λογοτεχνίας!

tsimuha kamikazi
Τετράγωνο
Τετράγωνο

Αριθμός μηνυμάτων : 100
Ημερομηνία εγγραφής : 28/04/2008
Ηλικία : 41

https://flatland.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης